vineri, 19 februarie 2010

Sporuri si prime

Intr-o economie in continua crestere, salariile si primele se maresc. Si la stat si la particular. In perioada de criza, lumea intelege ca nu se mai pot mari salariile si primele. Dar totusi am intins o mana si guvernul ne calca cu bocancul pe gat. Se reduc veniturile. Primele nu se mai dau, stimulentele s-au sistat si s-a ajuns chiar sa se taie si sporurile. Sporurile alea nu erau puse acolo la misto. Aveau un rost. Un om care lucreaza in conditii deosebite tocmai de aia lucreaza acolo si accepta aceste conditii de munca pentru ca mai ia niste bani in plus la salariu. Daca i-ai taiat sporurile, el ori isi va cauta de lucru in alta parte, ori o sa-si bage picioarele si o sa faca treaba de mantuiala ca nu mai are interes. Culmea e ca guvernul iese la tv si zice ca salariile si pensiile nu scad. Asa e. Nu scad. Dar scad veniturile. Dispar primele si sporurile. O parte. Daca nu sunt bani, de ce se cheltuie spre exemplu la ministerul turismului de parca e sac fara fund? Pensionarii mor de foame, proaspetii someri pregatesc streangul sa il puna de propriul gat pentru ca ii coplesesc ratele la banci iar noi facem promovarea turistica a Romaniei la Paris, de parca cei care vin in capitala Frantei vor zice "O la la tres belles la Roumanie. Alons a l'ete." Nu. Parizianul o sa rada. E ca si cum mergi in Sibiu si faci reclama in centrul orasului la atractia turistica de la Dorohoi sau Baicoi. Tara arde si baba se piaptana.

edit: si inca ceva: lumea are rabdare si inteleger pentru un guvern care cheltuieste banii cu grija, nu care isi bate joc de ei. Adica guvernul arunca banii pe fereastra dar pensionarii si bugetarii trebuie sa primeasca mai putin? O nebunie!
Ma intreb oare ce va spune Tzatza Leana de la tzara cand o sa vada ca i-a scazut pensia? "Ce proasta am fost. Am acceptat o sticla de ulei, o punga de faina si un pix ca sa votez cu astia?" Da. 5 milioane de oameni s-au bucurat la faina si pix si acum sufera 5 ani. Destepte, nu? (acordul se face cu milioane nu cu oameni, asa ca am scris corect)
Iata mai jos exemplul clar ca cei de la guvernare isi bat joc de oameni: parchezi masina unde vrei tu. Ma mir ca nu a intrat cu ea in cladire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu